Egy egyszerű linzertésztáról van szó, amit sokféleképpen variálhatunk. Nagyon finom, már-már mézeskalács íze van. :) Jól zárható dobozban sokáig eláll, megőrzi frissességét.
Hozzávalók:
* 25 dkg finomliszt
* 12,5 dkg margarin
* 10-12 dkg porcukor (lehet nádcukor is)
* fél narancs reszelt héja
* 1-2 evőkanál narancslé
* 1 tojás sárgája
* ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
* fél csomag sütőpor
* fél narancs reszelt héja
* 1-2 evőkanál narancslé
* 1 tojás sárgája
* ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
* fél csomag sütőpor
Elkészítés:
1. A puha margarint elmorzsoljuk a sütőporral elkevert, átszitált liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, a tojás sárgáját, a narancs levét és a reszelt héját, majd a fűszereket.
2. Homogén állagú tésztává dolgozzuk össze és minimum fél óráig hideg helyen pihentetjük.
3. Lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle, amiket a megmaradt tojásfehérjével megkenünk, sütőlemezre teszünk és előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép piros nem lesz az aljuk.
A
hozzávalók mennyiségét arányosan növelhetjük, ahogyan az ízesítőket is
variálhatjuk. Tehetünk bele kakaót, kókuszt, szimpla vaníliás cukrot;
narancshéj helyett pedig citromhéjat.
Az általam összeállított tésztából 2 sütőtepsire való keksz készült.
Az általam összeállított tésztából 2 sütőtepsire való keksz készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése